Läsglas kräver en viss teknik…

Jag har hela tiden sedan sonen fick glasögon undrat över hur de fungerar eftersom han inte har ett brytningsfel utan en ögonsjukdom. Han säger själv att de inte gör någon skillnad, han ser inge bättre med glasögon och vill inte använda dem. Optikern har förklarat att glas för långt håll inte förbättrar synskärpan men att de hjälper ögonen att orka mer, ökar uthålligheten men hur förmedelar man det till en 12-åring så att han blir tillräckligt motiverad att använda dem.

På senaste besöket på Syncentralen kunde de se en minimal försämring på ena ögat men som inte påverkade synskärpan på 0,2 vilket var glädjande. Det som vi också upptäckte var att hans läshastighet åtminstone fördubblades med glas för nära håll. Vi kom därför överens om att behålla bågarna men byta ut glasen mot läsglas. Det var faktiskt sonens idé att behålla bågarna eftersom han gillar dem.

Det svåra är nu att få honom att använda glasögonen. Synpedagogen på Syncentralen har hjälpt oss att komma igång och han har försökt vid några tillfällen men känner sig dum eftersom han måste ha boken cirka en decimeter från ansiktet för att texten ska vara skarp, men det är ju så läsglas fungerar…

Leave a comment

Your comment