Teknikens under…

Tack vare min synskadade kurskamrat hamnade jag på en utställning med synhjälpmedel arrangerad av Leverantörsföreningen Svensk Syn. Syftet var att hitta en riktigt bra “läs-tv” som fungerar tillsammans med sonens dator. Jag upptäckte att det finns ju helt fantastiska hjälpmedel som dessutom är anpassade för elever med synsvaghet för bruk i skolan. Det känns som det enda som begränsar sonens möjligheter nu är han själv och jag vet att det måste få ta den tid det tar. Det är ju inte bara en fråga om att han ska känna sig bekväm med sin synnedsättning utan han har ju hela identitetsutvecklingen med tonåren framför sig också.

Efter att ha sett ett antal demonstrationer på olika varianter av så kallade läs-tvs lutar det mot en hd-kamera som han kan koppla till sin stationära dator till att börja med. Med den blir det en knivskarp bild som kan förstoras upp i all oändlighet, kontrasten går att ändra och man kan välja annan bakgrundsfärg och färg på bokstäverna. Det är bara att lägga boken eller papperet under kameran och börja läsa. En arm till datorskärmen blir det också så han slipper sitta med gamnacke.

Tittar man på ett längre perspektiv finns det skärmar och programvara som delar skärmen så man kan ha sin förstorade bok på halva skärmen och datorprogram på den andra halvan, en kamera som är vändbar så man kan förstora upp sin omgivning, exempelvis sin lärare och det som hon skriver på tavlan. Blir synen sämre finns det kameror som fotar av texten och sedan läser upp den o.s.v.

Planerar att ta upp behovet av läs-tv nästa gång vi ska till Syncentralen eftersom de ska kunna hjälpa till med sånt. Hoppas han och hans synpedagog Anki kan åka och välja ut lite teknikprylar. Det viktiga är att han får välja något som känns bra för honom…

Leave a comment

Your comment